Slovenski dan vrtnic 2020

Kazalo je, da bo poletje minilo brez Slovenskega dneva vrtnic, ki ga prirejamo že od leta 2004. Ker je druženje spet dopuščeno, vas z veseljem vabimo na 17. Slovenski dan vrtnic, ki bo v

petek, 12. junija, z začetkom ob 17. uri.

Srečanje bo prilagojeno novim pravilom varnega vedenja. Ogled rožnih vrtov bo potekal v treh ločenih skupinah in udeležence prosimo, da sami skrbijo za zadosten medosebni razmik. Vodenja se začnejo pri vstopu v park.

PROGRAM

17.15–18.30  Vodenja po rožnih vrtovih Arboretuma Volčji Potok
  • Najslavnejše vrtnice sveta

Svetovna zveza vrtničarskih društev od leta 1976 ustvarja seznam najslavnejših vrtnic (WFRS Rose Hall of Fame). Vsaka tri leta dodajo novo izbranko med najboljše in najbolj dopadljive vrtnice. Ob seznamu sodobnih nastaja tudi seznam najslavnejših zgodovinskih vrtnic. Na vodenju bo predstavljenih 26 najslavnejših vrtnic sveta. Vodi Breda Čopi.

  • Burbonke v Arboretumu

Ime vrtnic burbonk je prišlo Slovencem v uho zaradi rožnega vrta ob samostanu na Kostanjevici nad Novo Gorico. Te zgodovinske vrtnice uspevajo tudi v rožnih vrtovih Arboretuma Volčji Potok. Na vodenju boste spoznali 35 različnih burbonk in njihovih zgodb. Vodita Matjaž Mastnak in Breda Arnejšek, prof. francoščine, ki bo pomagala prebrati in razumeti imena francoskih vrtnic.

  • Vrtnice s slik Marije Auersperg Attems

Marija Auersperg Attems je bila talentirana slikarka, po kateri je v slovenskih javnih zbirkah ostalo osem slik. Vse so tihožitja in na vseh so vrtnice. Vemo, da sta imela z možem ob gradu Šrajbarski turn pri Krškem rozarij, ki sta ga rada pokazala gostom. V Arboretumu Volčji Potok smo se potrudili prepoznati in posaditi vrtnice, ki jih je upodobila. Življenje, delo in vrtnice Marije Auersperg Attems bo predstavila Mateja Račevski, u.d.i.k.a, ki v Arboretumu vodi projekt o tej svojstveni in zanimivi ženski.

 

17.15–18.30  Izbiranje najlepše dišeče vrtnice

Med vodenji ali samostojnimi ogledi vabimo udeležence, da med vrtnicami v rožnih vrtovih Arboretuma Volčji Potok izberejo sorto, ki najlepše diši. Glasovalni listič bodo prejeli ob nakupu vstopnice v Arboretum, oddati pa ga morajo do 18.45 na dvorišču med pristavo in upravo. Škatla za glasovnice bo pri stopnicah v novo upravo.

 

18.30–19.30 Ujeti vonj vrtnic – delavnice in pokušine

Na dvorišču pred pristavo bo predstavljalo svoje delo pet izkušenih žensk, ki se ukvarjajo z dišavno, eterično in še kakšno platjo vrtnic.

Praktični prikaz destilacije vrtnice v bakrenem kotlu bo opravila Ana Ličina, mednarodno certificirana aromaterapevtka in najbolj znana strokovnjakinja s področja izobraževanja o aromaterapiji v Sloveniji. Ogled prikaza je prava priložnost, da se naučite, kako vonjave cvetov ustekleničiti v dragoceno tekočino.

Vrtnični sok bo postregla in negovalne učinke vrtničnih kozmetičnih izdelkov bo predstavila Petra Demšar, ustanoviteljica družinskega podjetja Naravna darila Emma. Pustili se boste lahko zapeljati vonjavam eteričnih olj, hidrolatov, parfumov, mil, mazil in kulinaričnih izdelkov, narejenih iz vrtnic damaščank, ki jih z dovoljenjem uprave nabere v nasadu Arboretuma Volčji Potok. Izdelki bodo na voljo za nakup, vedno so naprodaj med spominki v trgovini pri izhodu iz parka.

Nataša Špiranec Maurer bo predstavila svojo knjigo Aromaterapija – Dišeči portreti. Knjiga ne govori samo o pridobivanju in uporabi eteričnih olj in drugih aromatičnih snovi, ampak zajema znanje in izkušnje o zdravilnih in aromatičnih rastlinah s številnih področij. Knjigo bo mogoče naročiti.

Susana Diez Rupnik bo razložila, po čem se cvetne esence vrtnice razlikujejo od eteričnega olja ali rožne vode. Geometrija cveta vrtnice služi avtorici za izhodišče za razmišljanje o duhovni vrednosti vrtnice in ezoterično potovanje Alkemije vrtnice.

Rožne vode iz cvetja damaščank iz nasada Arboretuma Volčji Potok po predstavila Alenka Mikeš.

Na dvorišču ob pristavi bodo udeležencem na voljo šipkov čaj in druge osvežitve. Kulinarični ponudbi se bomo letos iz varnostnih razlogov izognili.

 

19.40–20.00 Slovesnost

Predstavniki Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije in Arboretuma Volčji Potok bodo v zgornjem rožnem vrtu nagovorili udeležence 17. Slovenskega dneva vrtnic. Razglašena bo vrtnica, ki bo pri glasovanju za najlepši vonj dobila največ glasov.

 

20.00–20.45 Koncert 

Ob zaključku nagovorov bo v rožnem vrtu koncert, ki ga bosta izvedla saksofonist Andrej Omejc ter akordeonistka Teja Udovič Kovačič. Sta študenta Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in sta bila večkrat nagrajena na državnih in mednarodnih tekmovanjih.

Izvajala bosta dela Sebastiana Bacha, Domenica Scarlattija, Bele Bartoka, Johna Nobla, Astorja Piazzolle ter Pedra Iturraldeja ter ljudske glasbe različnih narodnosti. Sozvočje saksofona in harmonike se bo stapljalo z vizualnim spektaklom cvetočih vrtnic.

 

20.00–21.45 Druženje in klepet

Dan bo ugasnil okoli 21.45. Udeležence bodo na pot do izhoda usmerile bakle oziroma vrtni ognji.

 

 

dlvs-2015

Rubins Leonard

Objavi komentar