MATJAŽ MASTNAK: Slovenija – Rožna destinacija

Matjaž Mastnak, najvidnejši strokovnjak za vrtnice v Sloveniji, bo predstavil razloge, zakaj drugo leto obiskati Slovenijo v času cvetočih vrtnic. Lepota vrtnic in privlačnost njihovih zgodb očarata tako poznavalce in kot slehernega, ki ga vsaj malo nagovarja narave in doživetje razcvetenih vrtov.

SEJEM   NATOUR ALPE ADRIA  LJUBLJANA  

Gospodarsko razstavišče – dvorana Povodni mož 2
Petek, 29.1. ob 17.00 uri
matjaz-mastnakZa ljudi, ki imajo radi rože, postaja Slovenije vse bolj zanimiva. Na to kaže tudi kongres Svetovne zveze društev ljubiteljev vrtnic, ki bo junija 2017 v Ljubljani.
Svetovna zveza društev ljubiteljev vrtnic je za leto 2017 napovedala en regionalni kongres in ta bo v Sloveniji. Slovenije je v zadnjem čas je ustvarila zbirke vrtnic, ki so zanimive tako za specialiste kot za najširšo publiko. Kdor je kdaj stopil v rožni vrt na višku cvetenja, ta ve, da doživetje prevzame vse človeške čute. Vrtnični biseri so brez dvoma rožno mesto Nova Gorica, vrt grmastih vrtnic v Valdolti in zasaditve v obalnih mestih, pa mestni vrt vrtnic v Ljubljani, rozarija v Arboretumu Volčji Potok in v mariborskem botaničnem vrtu. Svetovni unikum je zbirka vrtnic burbonk na Kostanjevici nad Gorico.
Že v letu pred kongresom, torej od maja do oktobra 2016, bo več vrtničnih vrtov zasijalo v novi podobi. Dopolnjeni in prenovljeni so bili rožni vrtovi v ljubljanskem parku Tivoli, v Botaničnem vrtu v Mariboru in v Arboretumu Volčji Potok. Lani je Ljubljana dobila izvrstno vrtnico s svojim imenom in se tako pridružila Portorožu, ki že ima lastno rožno lepotico.
Kongres svetovne zveze, ki bo tekel v Ljubljani od 12. – 14. junija 2017, bo prvič na enem mestu prestavil vrtnično zgodovino vzhodne polovice Evrope, ki je zaradi nekdanje železne zavese svetu skoraj neznana. Države med Baltskim morjem na severu in Črnim morjem na jugu, med Avstrijo na zahodu in Rusijo na vzhodu so imele in imajo svoje ustvarjalce vrtnic. V Arboretumu Volčji Potok so prav zaradi kongresa sistematično zasadili vrtnice, ki sta jih v svetovno zakladnico prispevala Srednja in Vzhodna Evropa. Poleg njih so posadili najboljše dosežke zahodnoevropskih vrtničarjev zadnjih petih let. Zato lahko zagotovimo, da bodo v Sloveniji bodo predstavljene najlepše vrtnice obeh polovic Evrope.

dlvs-2015

Rubins Leonard

Objavi komentar