Dobimo se na vrtovih

Francosko ministrstvo za kulturo že devetnajsto leto pripravlja Rendez-vous aux jardins (Dobimo se na vrtovih) v prvem koncu tedna v juniju. Leta 2018 se je pobuda razširila na evropske vrtove in parke. Namen pobude je, da javnost spozna pestrost in bogastvo vrtov in parkov ter njihov kulturni pomen, ob tem pa se pouči o pozitivnih vplivih na počutje obiskovalcev vrtov in parkov.

Letošnji dogodki Rendez-vous aux jardins bodo v petek, 3. junija, v soboto, 4. junija, in v nedeljo, 5. junija, na temo vrtov v luči podnebnih sprememb.

V Sloveniji so se k sodelovanju odzvali: Arboretum volčji Potok: Botanični vrt Univerze v Mariboru, Villa Fabiani, Alpski botanični vrt Juliana v Trenti, Zdraviliški park v Rogaški Slatini, Loški muzej Škofja Loka, Sončni park v Velenju in Vrtnarija Trajnice Strgar. Vsi dogodki so objavljeni na spletni strani Arboretuma Volčji Potok.

Vrtnični dogodki bodo potekali v Villi Fabiani:
Petek, 3. junij, 17.00
Družaben večer »Vino in vrtnice«
Ljubitelji dobre kapljice ste več kot dobrodošli na družabnem večeru »Vino in vrtnice«, ki se bo odvijal v petek, 3. junija, s pričetkom ob 17. uri, v skupni organizaciji Vitezov Vina: Omizje za Primorsko in Ville Fabiani.

Nedelja, 5. junij, 11.00
Strokovno predavanje o rožnih vrtovih
V sklopu medpartnerskega projekta »Vrtovi Krasa« bomo izvedli strokovno predavanje o rožnih vrtovih, njihovi zgodovini, pomenu nekoč in danes, njihovem oblikovanju in posredni vlogi, ki jo imajo pri spodbujanju pomena o ohranjanju narave in okolja. Predavanje bo izvedla Breda Bavdaž Čopi predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije.

Nedelja, 5. junij, 16.00
Voden doživljajski sprehod po posestvu vile
Podali se bomo na voden doživljajski sprehod po posestvu vile – med vrtnicami in pikolitom. Vodenje bo izvedla predsednica Društva ljubiteljev vrtnic Slovenije Breda Bavdaž Čopi.

Vstop na posestvo bo možen vsako polno uro, in sicer od ponedeljka, 30. maja, do nedelje, 5. junija, med 10. in 12. uro ter med 16. in 18. uro. Vhodi na posestvo bodo potekali ob upoštevanju navedenih polnih ur.
Vstopnina za vrtove:
– ogledi: 20,00 € na osebo;
– dogodki v vrtu in degustacije (obvezno doplačilo): v pripravi.
Število gostov na posestvu bo omejeno. Predhodna najava je obvezna. V primeru slabega vremena ogledi vrtov odpadejo. Vse dodatne informacije in obvezne prijave sprejemamo po e-pošti na e-naslov: info@villafabiani.com. Za ostale prireditve v tednu »Rendez-vous: Rožni vrtovi Ville Fabiani« spremljajte Facebook ali Instagram.

 

dlvs-2015

Rubins Leonard

Objavi komentar