Rožni vrt Marije Auersperg Attems

Slikarka Marija Auersperg Attems je imela skupaj z možem sredi 19. stoletja rožni vrt v parku gradu Šrajbarski turn pri Krškem. Očitno sta imela do vrtnic in rožnega vrta poseben odnos, saj sta ga rada pokazala in se z njimi rada pohvalila pred obiskovalci.

Za mnogimi deli Marije Auersperg se je v 20. stoletju izgubila sled. V javnih zbirkah v Sloveniji je ostalo osem slik te talentirane slikarke in vsa so cvetlična tihožitja. Na njih so upodobljene različne cvetoče in sadne rastline. Edini cvet, ki se pojavlja na vseh osmih slikah, je cvet vrtnice.

V projektu Cvetoča pot grofice Marije Auersperg Attems so preučili naslikane vrtnice in skušali najti sorte, ki so slikarki služile kot model za upodobitev. Nastal je “Rožni vrt Marije Auersperg Attems”. V Arboretumu Volčji Potok so kupili sadike prepoznanih sort vrtnic, jih posadili v lonce in razstavili ob južni steni pristave. Vabljeni k ogledu in branju prispevkov, ki bodo vsak dan predstavili po eno vrtnico iz “Rožnega vrta Marije Auersperg Attems”. Več o tem na blogu Arboretuma Volčji Potok

Rožni vrt Marije Auersperg Attems v Arboretumu Volčji Potok

dlvs-2015

Rubins Leonard

Objavi komentar